View Sidebar
Frèdèric Chopin

Frèdèric Chopin

Ett av de största namnen inom klassisk musik under 1800-talet och framåt är Frèdèric Chopin. Han var en klassisk pianist som brukar nämnas i samma andetag som kompositörer som Mozart och Beethoven – och det är få musiker som klarar av det. Han levde och verkade under en turbulent tid – både kulturellt och politiskt – i Europa och det är inte bara hans musik som har varit intressant för eftervärlden. Även hans sociala kontakter med dåtidens berömdheter har gjort att många levnadsporträttörer har ansett Chopin vara ett högst intressant studieobjekt.

Chopin levde stora delar av sitt liv i Paris i Frankrike, men faktum är att han var från Polen. Det var där han föddes 1810 i en familj som levde gott utan att vara välbärgade. Däremot fanns närheten till adeln där redan från start. Hans far arbetade nämligen åt en polsk adelsman som lät familjen Chopin bo på godset. Det franskklingande efternamnet kom sig av att Chopin den äldre var en fransman som hade flyttat till Polen för arbetets skull. Frèdèric växte därmed upp som polack men skulle snart gå den motsatta vägen som fadern och flytta västerut.Frèdèric Chopin 11

1830 kom Chopin till Paris för första gången. Då – och under ansenlig tid framöver – var Paris Europas kulturella huvudstad och här samlades alla konstnärer, diktare och musiker av rang. Det idémässiga utbytet var stort och Chopin umgicks i samma cirklar som många bohemer och kreatörer. Ett exempel på det är hans omskrivna relation med författarinnan George Sand. Den skulle senare omskrivas i flera verk – några av Sand själv. Chopin hade också flitig kontakt med andra stora musiker som Franz Liszt och Robert Schumann.

Chopins musikaliska arv består av en lång rad olika verk. Han var bland annat berömd för sina mazurkor där Chopin blandade sitt polska ursprung med modern klassisk musik. Han skrev också flera berömda pianokonserter som än idag sätts upp i olika konserthallar runt om i världen liksom många uppskattade etyder som hör till de mest välkända i stilen.

Kommentarer är stängda

bonpress