View Sidebar
Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven föddes år 1770 i Bonn, i en familj där både fadern och farfadern var musiker. Farfadern, med samma namn som Ludwig van Beethoven, var först bassångare i hovet vid Kurfurstendömet Köln, och steg sedan i graderna till att bli dirigent. Fadern, Johann van Beethoven, var tenor i samma musikaliska etablissemang som sin far, och gav även lektioner i piano och fiol. Det var från sin far som Ludwig van Beethoven den yngre fick sin första musikaliska undervisning, när han var fem år gammal.

Hans musikaliska karriär började redan när han var sju år gammal, då han gjorde sitt första framträdande. När han var tretton år gammal, 1783, utsågs han till cembalist vid kurfurstens kapell i Bonn, och samma år skrev Beethoven tre pianosonater. Han skickade sonaterna till Maximilian Friedrich von Königsegg-Rothenfels, Kölns kurfurste, och ljög i brevet om sin ålder. Kurfursten utsåg honom tack vare detta till hovorganist.

 

Beethoven var förutom kompositör även en pianovirtuos, och hade tidigt i sitt liv jämförts med Mozart. År 1787, då Beethoven var 17 år, träffade han under sin första utlandsresa (som gick till Wien) Mozart, som då var 31 år. Tanken var att Beethoven skulle studera för Mozart, men på grund av två dödsfall blev så aldrig fallet. Det första dödsfallet var Beethovens egen mor, vilket föranledde att Beethoven återvände hem från Wien för att ta hand om sina yngre bröder. Det andra dödsfallet var Mozart själv, som dog 1791, ett år innan Beethoven återvände till Wien.

Efter sekelskiftet mellan 1700- och 1800-talet började Beethoven märka av den hörselskada som med tiden skulle förvärras allt mer, tills Beethoven 1818 var helt döv. Under perioden däremellan gjorde Beethoven allt i sin makt för att kurera sig. Bland annat besökte kan kända kurorter som Baden och Karlsbad, men inget förbättrade hans hörsel. Under den första tiden efter att hörselskadan uppstått övervägde Beethoven flera gånger att ta sitt liv, men gjorde det aldrig. Istället skulle han fortsätta att komponera även långt efter att han blivit helt döv.

Beethoven invaldes 1822 till ledamot av den svenska Kungliga Musikaliska Akademien. Trots att hans totala musikaliska produktion är liten jämfört med till exempel Mozarts (ett resultat av Beethovens perfektionistiska tendenser), var han mycket framgångsrik redan under sin levnad, och anses vara en av de främsta kompositörerna genom tiderna än idag.

Kommentarer är stängda

bonpress