View Sidebar
Magiska instrument

Magiska instrument

Vad har The Messiah och Chant du Cygné gemensamt?

Svar: Båda är violiner byggda av mästaren Antonio Stradivari, under dennes sista levnadsår.

Stradivari tillverkade sina bästa instrument under åren 1700 till 1720. Under mästarens så kallade Gyllene Period.

Detta och mycket mer får vi oss berättat i artikeln Violiner för miljoner: Fiolbyggarnas mästare – Antonio Stradivari, publicerad på sajten Allt om vetenskap.

Mästaren från Cremona, Italien
Antonio Stradivari var redan under dennes levnadsdagar, och är en mycket välkänd italiensk violinmakare. Han föddes cirka 1644 i Cremona, Italien och dog i sin hemstad den 18 december 1737. Hans namn är i latiniserad form Antonius Stradivarius och därmed finner vi varför de instrument han tillverkade benämns Stradivarius.stradivarius

Från mästarens händer
Från mästarens händer har de finaste stråkinstrument som någonsin skapats sprungit. Stradivari tros ha skapat omkring 1 100 musikinstrument.

Andra nämner att Antonio Stradivari byggde minst 1 000 violiner, idag finns blott 600 kvar.

Den första bevarade är från 1666. Han var då endast 22 år gammal, fast redan då mästarmaterial.

Den sista violin han kom att bygga var, Chant du Cygne, eller Svanesången. Den byggde han ett par månader före sin bortgång, nu 271 år sedan.

Sagolikt ljud
Stradivarivioliner projicerar toner som bär långt. Det är alltså det fantastiska ljudet det handlar om.

Till sina instrument valde Stradivari trä från uteslutande lönn och gran.

Antonio Stradivari byggde sina beräkningar på gyllene snittet. Med bara linjal och passare lyckades Stradivari så med harmoniseringen av mått och proportioner.

Gyllene snittet upptäcktes av Pythagoras. Det är det matematiska tal som är normen för harmoni när det gäller mått och proportioner. Pythagoras återkom ständigt till samma värde i geometriska figurer och kroppar. Något som mästaren framgångsrikt kunde applicera på sina instrumentbyggen.

Än har ingen violinmakare hittills ens kommit i närheten av kvaliteten hos Stradivari violiner.

Närmast ovärderliga
Hans instrument är närmast ovärderliga. De är väldigt högt värderade och spelas av professionella musiker ännu idag. Det högsta auktionspriset på en Stradivarius-fiol var 3,54 miljoner dollar. Fiolen, som går under namnet Hammaren, såldes år 2006 på auktionshuset Christie’s i New York. Det rekordet höll i fem år, till 2011, då en Stradivarius-fiol såldes för motsvarande 100 miljoner svenska kronor.

Legenden tycks stämma
Enligt en av många legender i historien om Stradivari tycks en äkta Stradivariusviolin ha sina ägare i ett grepp, ”bara döden kunde skilja en violinist från hans Stradivarius”.

En Stradivarius-fiol, till ett förmodat värde av flera miljoner kronor, glömdes på ett tåg i Schweiz, enligt nyhetsrapporteringen på Sveriges Televisions hemsida. Det flera hundra år gamla och sällsynta instrumentet återfanns dock två dagar senare på en hittegodsexpedition och kunde därmed återbördas till sin rättmätiga ägaren.

En annan violinist lämnade kvar en Stradivarius i baksätet på en taxi i New York år 2008. Även den fiolen hittade hem till sin ägare då den kom att återlämnas.

Se där – ett par händelser som kan sägas verifiera legenden om de magiska violinerna och deras mycket speciella förhållande till sina ägare.

Kommentarer är stängda

bonpress