View Sidebar
Så hyr du instrument

Så hyr du instrument

Instrument kostar olika mycket och kan i vissa fall vara extremt dyra att köpa in och underhålla. Man kanske varken har råd eller behov av att äga ett instrument på heltid. Då kan möjligheten att hyra ett instrument vara ett bra alternativ. Många instrumentbutiker tillhandahåller uthyrning och enklaste sättet är att kontakta en butik på orten där man bor. Lite beroende på storlek av butik kan man hyra de allra flesta instrument. Kanske vill man ha det för egen del eller så är det ett barn som vill lära sig att spela ett klassiskt instrument men inte vet vilket än?

Att hyra instrument på musikskola

Om ditt barn går på musikskola är ett lättare alternativ att hyra av skolan. För på de allra flesta musikskolor kan elever välja att hyra instrumentet där. Hyresreglerna skiljer åt från de olika kommunerna och de flesta kommunhemsidor erbjuder information om sin musikskolas tillvägagångssätt. I Åmål har man kommit överens om att ignorera skillnader på inköpspris när man baserar hyreskostnaden för eleven. Man menar på att alla instrument behövs i en orkester och de dyrare ska inte vara för några få med rätt tillgångar. Därför har man valt samma hyra för alla instrument på denhär musikskolan. Man har även slopat spelavgiften för alla barn och ungdomar.

Politiskt beslut skapar vacker musik

Klassiska instrument är ofta en klassfråga och något som borde vara tillgängligt för alla. För att kunna öka den musikaliska mångfalden, och ge fler möjligheten att upptäcka den fantastiska världen av klassisk musik, behövs hinder som tillgänglighet och ekonomi minskas så långt som möjligt. Det är en stor rikedom att kunna spela ett klassiskt instrument och en skatt man bär med sig genom hela livet. Därför är det fantastiskt när politiker, som i Åmål, beslutar att inte bara slopa spelavgiften utan även jämna ut avgifter. På så vis kommer många fler att kunna spela. Något som alla kommuner i landet borde erbjuda till sina elever.

Kommentarer är stängda

bonpress