View Sidebar
Sjung för hälsan!

Sjung för hälsan!

Precis som en fågel slutar jag sjunga när jag mår dåligt, säger Suzanne Olsson i en artikel i GP,

Körsång är bra för hälsan
När man andas ut påverkas vagusnerven, som lugnar ner hjärtfrekvensen, säger Björn Vickhoff forskare vid Centre for Brain Repair på Göteborgs universitet. Detta rapporterar en nyhetsartikel från SVT. Påverkan på vagusnerven, som reglerar även vakenhet och avspändhet, har kanske också en viss emotionell effekt, fortsätter han.

Under en konferens om ”joint action” – eller intuitivt samarbete, fick forskarna idén till forskargruppen BodyScore (Kroppens Partitur), som kartlägger hur musik påverkar kroppsliga reaktioner. Det är det som är huvudsyftet med studien. Det vill säga att primärt kunna använda den här kunskapen inom medicinen.

hämta

Hjärtrytmen koordineras av sången
Studien påvisar en kraftig effekt. Yttre synkronisering, sången, motsvaras av en inre synkronisering hjärtrytmen. – Vi har mätt sångares hjärtfrekvens och funnit att musikens struktur styr. Hos människor i en kör stiger och sjunker hjärtrytmen i samma takt, säger Björn Vickhoff enligt GP.

Körsång en riktig hälsokur
Kördeltagare synkroniserar sin puls och sina hjärtslag, står att läsa i SVD. Frekvensen blir jämnare vilket reducerar risken för att drabbas av hjärt- kärlsjukdomar, enligt studien. Långa sångfraser ger samma effekter som andningsövningar i yoga. Medicinskt kallas effekten RSA. Den är förknippad med att man är frisk, ung, mår bra och inte är stressad.

“Koppling mellan gemensam sång och kollektiv vilja”

Det finns ofta en koppling mellan gemensam sång och kollektiv vilja. Synkroniserade riter bidrar till en vi-känsla. Vi ser exempel på det på idrottsarenor, i kyrkor, i festival- och demonstrationståg, samt i det militära. Därför vill forskargruppen fortsätta att undersöka om den biologiska synkroniseringen hos körsångare också kan användas som en metod för att stärka samarbetsförmåga.

Redan idag förekommer musikterapi inom till exempel rehabilitering och friskvård. Initialt är syftet med studien att finna nya former och tillämpningsområden där musik kan användas i medicinska sammanhang.

Hjärtat sjunger av glädje
Att sjunga är glädjefyllt, särskilt då man sjunger tillsammans med andra i kör. Nu vet vi också att det är hälsobefrämjande. Då vi sjunger stimuleras en punkt i närheten av hjärnans njutningscentrum.

Så sjung för glatta livet och kom ihåg; Alla kan sjunga – det bara låter olika!

Kommentarer är stängda

bonpress